0 items in het mandje
  • Geen items in het mandje.

Materiaalkeuzes en Informatie

Op deze pagina treft u een overzicht aan van de materialen waaruit u de keuze heeft met bijbehorende informatie. Alle materialen zijn met zorg samengesteld en bieden u hiermee een ruime keuze in onder andere de houtsoort, vorm en afwerking van planken, balken en palen, dakbedekking en accessoires. Van fundering tot het puntje van het dak, bij Houtbouw de Bruin gebruiken wij altijd het beste materiaal. En dat kwaliteit niet altijd duur hoeft te zijn, vind u duidelijk terug in onze messcherpe prijzen!

Fundament

hardhouten-balkenpiketpalenpoeren

Een goed, stevig en waterpas fundament is één van de belangrijkste zaken voor elk bouwwerk. Hiervoor gebruiken wij hardhouten balken welke stevig in de grond verankerd worden d.m.v. hardhouten piketpalen. Ideaal en met name bij onverharde en zelfs, niet vlakke ondergronden.

Bij een hardhouten fundering heeft u bij de balken keuze uit meerdere diktes. De meest toegepaste afmeting is 44×90 mm.

Materiaal keuzes:

  • Hardhouten balken
  • Hardhouten pikepalen
  • Prefab betonpoeren

Frame- en regelwerk

regelwerk

In de wandsysteembouw, ook wel houtskeletbouw genoemd, worden de wanden altijd opgebouwd met stijl- en regelwerk. Hiermee vormt men de constructieve basis van de wand en geeft men sterkte aan het gehele bouwwerk.

Stijl- en regelwerk bestaat uit verticale balken (stijlen) welke aan de onder- en bovenzijde tussen het horizontale balkhout (regels) worden gemonteerd. De dikte van deze balken is afhankelijk van de krachten die de wand moet kunnen dragen. De ruimte tussen de stijlen leent zich ideaal als spouw voor eventuele isolatie.

Materiaal keuzes:

  • NE Vuren SLS
  • Lariks/Douglas
  • Geschaafd
  • Fijnbezaagd

Gevelbekleding / Wandbetimmering

123

De afgelopen jaren het meest populaire hout voor tuinhuizen, veranda’s, bergingen, veelal toegepast vanuit de “landelijke bouwstijl”. Robuuste palen en balken zorgen voor een stoere en degelijke uitstraling. De wanden worden meestal uitgevoerd in zweeds rabat ( potdekselhout ) voor horizontale betimmering. Wilt u verticale wanddelen gebruiken, dan passen we de lariks / douglas channelsiding toe. Naast het mooie onbehandelde lariks / douglas hout, is ook het veel gevraagde zwart geimpregneerd of zwart gespoten leverbaar. Nog een optie is geïmpregneerd in de kleur oud grijs voor een prachtige natuurlijke kleur in uw tuin!

Het meeste gebruikte hout in de bouw en tuinwereld., uiteraard geimpregneerd voor een langere levensduur. Veel gebruikte profilering is het alom bekende rabat profiel, zowel in vuren als grenen leverbaar. Ook vuren zweeds rabat (potdekselhout) is leverbaar in diverse geimpregneerd kleuren, afgestemd op uw voorkeur. De diktes van het hout zijn meestal 18 of 28mm voor het geschaafd rabat profiel.

Een zeer duurzame houtsoort uit Amerika en Canada, en valt ondanks zijn lichte gewicht en zachtheid onder de hardhout soorten. Leverbaar in diverse profileringen en afgestemd op uw voorkeur. Western Red Cedar is geen goedkope houtsoort, maart behoeft ook vrijwel geen enkel onderhoud ( enkel af en toe schoonmaken met een zachte veger of borstel ). Deze houtsoort dient altijd bevestigd te worden met RVS spijkers/schroeven.

Hieronder een overzicht van veel voorkomende profileringen.

A: fijnbezaagde plank scherpkantig
B: rabat profiel
C: blokhut profiel
D: gg-velling profiel
E: channelsiding profiel fijnbezaagd
F: zweeds rabat profiel ( potdekselhout )

Dakbedekking

dakpanplatenepdmdakpannen

Dakbedekking
Voor het kiezen van de juiste dakbedekking is men afhankelijk van het type dak: platdak, puntdak of bijvoorbeeld een lessenaarsdak.

Het meest gebruikte systeem hiervoor is een houten dakbeschot van bijvoorbeeld 18mm vuren of douglas hout. Hierop komt een EPDM dakfolie uit 1 stuk met grindbalast als toplaag.

De dakrand kan worden afgewerkt met een aluminium daktrim ( blank of antraciet ), of d.m.v. een zinken kraalrand. Uiteraard worden 1 of meerdere hemelwater afvoer(en) geplaatst, afhankelijk van het dakoppervlak.

Ook bij lessenaarsdaken gebruiken wij vrijwel altijd een 18mm dakbeschot met vochtregulerend doek, en daarop metalen dakplaten in de kleur antraciet ( RAL 9016 )

Diverse mogelijkheden in dit type dak: sneldekpannen, keramische pannen of metalen dakpanprofielplaten behoren tot de meest gekozen dakbedekkingen. Leverbaar in diverse kleuren, en altijd uitgevoerd met een 18mm houten dakbeschot.

Accessoires

zinken-dakgootdeur-raamvlonderwoca

Door de verandering in het klimaat ( droge -en zeer natte periodes ) is een goede hemelwater afvoer noodzakelijk. Wij monteren hiervoor meestal een composiet bakgoot.

U kunt echter ook een zinken kraalgoot of zelfs een koperen goot passend bij het door u gekozen model tuinhuis. Ook de strakke aluminium goot in wit ( RAL 9010 ) of antraciet ( RAL 9016 ) is leverbaar.

Na het monteren van het tuinhuisje, veranda of berging kiezen veel van de opdrachtgevers voor het aanbrengen van een (sier) bestrating. Voor een vloer kunt u ook kiezen om deze direct mee te bestellen en uitgevoerd in hout met balklaag.

Ook een stoere en dikke (30mm) steigerhouten vloer is een veel gevraagd en geleverd product. Zoals u kunt zien ook hierin weer een grote keuze in materialen en kleuren.

Hemelwater afvoeren en vloeren is slechts een kleine greep uit de beschikbare accessoires.
Zo heeft u natuurlijk nog veel meer keuzes zoals: deuren en ramen, verf en beits, isolatie mogelijkheden, etc.

Meer informatie hierover kunt u terug vinden op deze website.

10 Jaar garantie

Houtbouw de bruin geeft standaard 10 jaar garantie tegen houtrot op alle geïmpregneerde houtproducten.
Zie ook eens onze “Foto-Impressie” voor een greep uit de reeds door Houtbouw de Bruin geplaatste modellen.